Behoud oude fruitrassen

Onze Collectieboomgaard

Op de es, naast de moes- en kruidentuinen, is in november 2016 een zogenoemde Collectieboomgaard geplant. Op diverse plaatsen in het Achterhoekse buitengebied, zijn deze collectieboomgaarden aangelegd, een initiatief van de Pomologische Vereniging en met name Hennie Rossel, die onvermoeibaar oude fruitbomen heeft opgespoord en gedetermineerd. Hij heeft in samenwerking met de Holtense boomkweker Jansen Manenschijn hun waardevolle genetische variëteit bewaard. Zie ook deze website . De kweker heeft enten van deze oude bomen op nieuwe onderstammen geplant en zo een nieuwe generatie van deze 'vergeten' fruitrassen gecreëerd. De jonge fruitbomen zijn als 'collectieboomgaard' geplant bij grondeigenaren die zich hiervoor hebben gemeld - waaronder Aarde-Werk de Stegge dus. Inmiddels heeft Landschapsbeheer Gelderland de naam van de boomgaard omgevormd in 'Rossel Boomgaard'.

Bij Aarde-Werk de Stegge zijn fruitboomsoorten met prachtige namen als Peterselieappel, Oranjepeer, Enkele Benderzoet, Pediezen Bredevoort en Kwets geplant. De bomen hebben in 2020 voor het eerst een flinke groeispurt gemaakt en we hopen dat met twee tot drie jaar de bomen hun eerste fruit zullen dragen.

We zijn dankbaar dat flink wat mensen zich inmiddels hebben gemeld om een 'boomaandeel' te nemen om de doorgaande zorg van deze kostbare jonge bomen in hun eerste  5 jaren te kunnen financieren. 

Zo kunnen we de boomspiegels van de fruitbomen van een gilde voorzien zodat ze extra groeiondersteuning krijgen.

Wil je ook onze Rossel boomgaard steunen? klik hier.




Powered by Froala Editor

Stegge Terrein afbeelding
Stegge Terrein

Als je het terrein van Aarde-Werk de Stegge oploopt, kun je het al meteen merken: dit is een bijzondere en natuurlijke plek om te verblijven. De vogels zingen dat het een lust is, de vele planten, bomen, struiken en bloemen begroeten je en brengen je tot rust. Rondwandelend vind je overal de mooi vormgegeven borden (zie hieronder) die informatie geven of je uitnodigen je te verbinden met de natuur om je heen.

Een duidelijke en overzichtelijke plattegrond wijst je de diverse plekken en opstallen die her en der op het terrein zijn gebouwd. Op ons landgoed kun je van het Centrum van de tuin de tuinen bezoeken, het voedselbos, de  collectie-boomgaard en de weide met poelen. 

Je kunt je aanmelden bij de Receptie, waar je meer informatie krijgt en vragen kunt stellen. Is er even niemand, luid dan de bel, want dan zijn medewerkers elders op het terrein aan het werk. 

We komen dan zo gauw mogelijk naar je toe.

WELKOM op de Stegge!


Plattegrond van Aarde-Werk de Stegge


Powered by Froala Editor

Centrum van de tuin afbeelding
Centrum van de tuin

In 2005 heeft Fritz Griffin, permaculture designer en architect reeds met zijn wichelroedes uitgezocht of en zo ja waar er actieve leylijnen ( de energiebanen van de Aarde, net als de meridianen in ons lichaam) bijeenkomen in een leycentrum. Fritz heeft toen al een actief en tamelijk groot leycentrum ontdekt . 

Dat is de basis geworden van het gehele tuinontwerp vanaf 2007 en zo is inmiddels het Centrum van onze moes- en kruidentuin ontstaan, waarmee we dit mooie aarde-energie-ontwerp letterlijk 'op de kaart' hebben gezet. 

Dankzij een uitgebreid bezoek van Karen Kommer en Fritz Griffin, kunnen we sinds uni 2020 de diverse energielijnen die in het Centrum van de Stegge samenkomen, in beeld brengen en beter uitleggen. Er is nog veel meer over het gehele lijnstelsel te vertellen. Fritz heeftt dit voor ons op de kaart gezet. Hij gaat het nog beschrijven in zijn moedertaal, het engels, zodat nog veel meer mensen dit mooie verhaal kunnen lezen. 

Het entreepad van de moes- en kruidentuin is het zichtbare deel van een 8 meter brede leylijn die bijna Zuid-Noord loopt en in het midden van de tuin (het leycentrum) kruist met diverse andere zonne-lijnen. 

Het leycentrum in het hart van de moestuin met de leylijnen

We hebben om deze lijnen meer zichtbaar te maken op de vier kruispunten rond het Centrum van de moestuin vier prunussen geplant die in diverse tijden van het jaar bloeien. Mooie hoge bomen die aan de grenzen van ons perceel staan zijn ook 'landmarks' voor deze lijnen:

- het groepje van 2 dennen en een eik (Quercus robur) in het Noordpunt van de leylijn

- de watercypres (Metasequioa)  aan het eind van de Winterkering van de zonsopgang (waar de zon opkomt op 21 december) in het Zuid Oosten en 

-  een grote eik bij de ingang aan de Geessinkweg in het noord-westen (Zonsondergang op 21 juni).

- de Tulpenboom (Liriodendron) in het het Zuiden van de leylijn.

Powered by Froala Editor

Voedselbos afbeelding
Voedselbos

In 2014 zijn we begonnen dit stukje grond (1600 m2) dat zomaar te koop kwam, om te vormen van een verwaarloosde larix-opstand naar...

De bedoeling is het bos om te vormen tot een zgn. voedselbos. Dat is een plek waar op diverse lagen eetbare producten worden geteeld: appels, peren, pruimen, tamme kastanjes, noten, zaden, frambozen, bramen, aalbessen en nog veel meer. De gekapte bomen worden als een wal neergelegd waaroverheen bosgrond wordt gegooid die vrijkomt bij het graven van een poel midden in het bosje. De boomstammen gaan de komende jaren langzaam composteren en zorgen voor een levende en vruchtbare bodem voor de planten en struiken.

Nu is 'het voedselbos' allang geïntegreerd met het in 2012 aangelegde stukje. Het is ongelooflijk dat in 8 jaar dit alles is gegroeid en zich nu heeft ontwikkeld tot een bij bewoners en bezoekers geliefd stukje van het terrein: hier kun je je laten inspireren door de natuurlijke processen van groei, afbraak, bosontwikkeling: een heerlijk stukje van ons terrein waar ik graag alleen maar zit te mijmeren....


De gekraagde roodstaart

Powered by Froala Editor

Boerderijwinkel afbeelding
Boerderijwinkel

In ons boerderijwinkeltje verkopen we producten van eigen land, vooral zelf bewerkte producten, zoals:

tinctuur, zalf, huidolie, jams, appelazijn, fruitsap, gelei, noten en zaden, thee en geneeskrachtige kruiden.


Ook verkopen we biologische droogwaren die we zelf inkopen van Odin. 

Powered by Froala Editor

Natuurpad en blote voetenpad afbeelding
Natuurpad en blote voetenpad

Kom het terrein beleven en neem er de tijd voor. 

Maak een afspraak te voren of meld je bij aankomst aan bij de Receptie en vraag om een 'rugzakje' of om een routekaart voor het Natuurbelevingspad. Tegen betaling van € 5,- kun je een ochtend, middag of zelfs een hele dag rondlopen zitten of liggen.

In het rugzakje zit alles om je verblijf tot een bijzondere en aangename ervaring te maken. Er zit een boekje in met oefeningen om de natuur intens te beleven. Je krijgt een matje mee en een kussentje. 

Je kunt zelfstandig met het rugzakje rondlopen over het hele terrein , - graag op de gemaaide paden- , je oriënterend op de meegegeven plattegrond. 

Als je liever op blote voeten gaat, kies dan voor het uitgezette en onderhouden blote voetenpad, dan weet je zeker dat je geen scherpe stekels of distels tegenkomt. In het winkeltje is een routekaart verkrijgbaar  waarmee je alleen of met je gezin met bewuste - tragere- stappen over het terrein trekt en langs alle bijzondere plekken komt die staan uitgelegd. Kosten per volwassene € 5,-, kinderen tot 13 jaar half geld. Geniet er van!

Gekraagde roodstaart

Weidebeekjuffer

Powered by Froala Editor

Permacultuur afbeelding
Permacultuur

Sinds 2006 hebben Jan-Willem en Gea vanuit hun permacultuur visie een ontwerp gemaakt in 5 zones:

  • Zone 1: het erf met de verblijfsgebouwen (boerderij, schoppe en radhuis), schuren, siertuin met terras, keukenkruiden-en theetuin.
  • Zone 2: kippenhok met grote kippenren, terras en vuurplaats, fietsenhok, brandhoutopslag, houtsnipperopslag en werkplaats met houtsnipper CV en boerderijwinkeltje.
  • Zone 3: grote moestuin (400m2), gereedschaps- en tuinmachineschuur, helofytenfilter, parkeerterrein
  • Zone 4: grote boomgaard met 55 hoogstambomen van vergeten fruitrassen, een natuurweide en 2 paddenpoelen
  • Zone 5: de randen van het terrein met houtwallen voor hout- en bamboeproductie, wilgen, diverse bomen en bloeiende struiken voor de biodiversiteit. Voedselbos als leer-, snoep- en rustplek.

Zone 3: De tuinen zijn de meest intensief bewerkte onderdelen van het totale terrein: hier grijpt de mens het meest in door te zaaien, te planten, te wieden, te verzorgen en te oogsten. Medewerkers en vrijwilligers zijn relatief veel tijd per dag op dit kleine oppervlak aan het werk. De teelt van eenjarige groenten en kruiden vraagt veel aandacht en zorg. 


 

De permacultuur moestuin


De groenten- en kruidenplanten vragen veel zonlicht en dat betekent dat in droge periodes zoals de laatste jaren normaler lijkt te worden, ook meer tijd wordt besteed aan water geven en mulchen. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, zijn in de groentebedden drup- of zweetslangen aangebracht waarmee de planten gedurende lange tijd druppelsgewijs het opgeslagen regenwater toegediend krijgen, direct aan de oppervlakte, onder de mulchlaag.


Samen oogsten en eten

Zelfvoorziening voor andere behoeften:

Het helofytenfilter is aangelegd in 2009 om al het afvalwater van de opstallen te zuiveren en terug te voeren naar toiletten en wasmachine.

Zonnepanelen zijn op diverse plekken op het terrein en de opstallen verschenen. In 2023 zijn de laatste aangelegd, in totaal nu 65 panelen.


Powered by Froala Editor

Natuurbeheer en biodiversiteit afbeelding
Natuurbeheer en biodiversiteit

Vanaf 2006 groeit de soortenrijkdom op het Stegge terrein gestaag. Elke jaar vinden we weer nieuwe soorten (wilde) planten, insecten, amfibieen of vogels.

 De diverse niches op het terrein bieden ruimte voor specifieke planten of dieren:

  • het voedselbos
  • de vlechtheggen
  • de composthopen
  • de poelen
  • het botanisch hooiland, beheerd met schaars maaibeheer in fases
  • de hakhoutbosjes
  • de boomgaarden met vergeten fruitsoorten

We zijn  aangesloten bij het Agrarisch Natuurbeheer (VALA)  en ontvangen jaarlijks een bescheiden subsidie voor de inspanningen om het terrein natuurrijker te maken. 



Powered by Froala Editor