FAQ

Algemeen

Waarom heet Aarde-Werk de Stegge zo?

De oprichters van Aarde-Werk ( Jan-Willem van de Velde  en Gea Boessenkool) komen oorspronkelijk uit Den Haag. Daar hebben ze in 1994 Stichting Aarde-Werk opgericht, een Stichting die nog steeds bestaat en dezelfde doelstelling heeft als indertijd: werken voor en met de Aarde.  Jan-Willem en Gea hebben in 2005 de boerderij aan de Geessinkweg gekocht om hier hun laatste levensfase door te brengen. Geraakt door de schoonheid en de fijne verwelkomende energie van deze plek, begonnen ze al gauw plannen te maken een nieuwe 'Aarde-Werk' op te zetten op deze plek.  'De Stegge' ( stegge= steegje, klein weggetje dat langs de boerderij liep naar de school in het buurtschap Kotten) is de naam van de boerderij. En om dit nieuwe initiatief te kunnen blijven onderscheiden van de nog altijd functionerende stichting in Den Haag, werd hun initiatief hier genoemd: Aarde-Werk de Stegge.

The name of Aarde-Werk de Stegge is derived from the name of the farm " de Stegge", which means a narrow path (steege,steeg,stegge) leading to the primary school of Kotten. As the founders, Jan-Willem and Gea had already set up a foundation 'Aarde-Werk (= work for the Earth), that is why they called their new foundation "Aarde-Werk de Stegge". 

Wie heeft het ontwerp gemaakt?

De grootste ontwerper van dit terrein is de plek zelf. 

Ontwerpen met de natuur mee, zoals een permacultuur principe is, betekent dat in de loop der jaren de potentie (wat is er al)  en de behoeften van de bewoners een mooie samensmelting ondergingen, waarbij de natuur evenzeer is verrijkt als de diversiteit van het terrein is toegenomen. In 2004 waren het slechts 2  landbouwproducten: mais en gras voor de schapen. nu zijn er honderden producten voor alle bewoners: dieren, mensen, insecten, planten en bomen. De biodiversiteit op dit terrein is enorm toegenomen en groeit nog altijd. 

Dit ontwerpen met de natuur mee heeft ook bepaald waar de diverse landschapselementen het beste tot hun recht zouden komen en zo zijn de diverse opstallen in de loop van 10 jaar gebouwd:  Hooiberg, Aardappelschuur,  Schoppe, diverse schuren voor verwarming, opslag, hout en fietsen, de Stroyurt als slaapplek voor Wwoofers en Tiny House voor een medewerkers-onderkomen. 

Who did the design-work at this place?

Basically the territory itself has ordered things, the enormous potentiality of this place came more and more into view of the owners: enriched biodiversity and growth of numbers of visitors and volunteers, lead 'naturally' to a very diverse and and intensified use of the place: new buildings arose and contributed to more functions and neads of people, natural materials and more work of course. 

De Schoppe, Strawbale House, Aardappelshed, Heating-,Storage-, Wood- and Bike sheds, Stroyurt and Tiny House have all emerged from the needs of the owners and workers of this place. 

Powered by Froala Editor