Woon- werkplekken

Stegge gebouwen

Elk gebouw heeft een eigen verhaal

Elk gebouw bij Aarde-Werk de Stegge heeft een eigen karakter. De boerderij De Stegge, de Schoppe, het Radmakerhuuske en de hooiberg behoren tot de cultuur-historie van de Oost-Achterhoek. De stroyurt en het tiny house zijn eigen ontworpen sfeervolle verblijfsruimten voor de vrijwilligers.

Alle gebouwen zijn duurzaam en worden van elektriciteit voorzien door zonnepanelen. De hoofdgebouwen worden verwarmd met behulp van de houtvergasser. De kleine gebouwen met behulp van infrarooodpanelen. Afvalwater wordt met een helofytenfilter gefilterd en hergebruikt in toilet en wasmachine.Houtkunstenaar Tim


Powered by Froala Editor

De Schoppe afbeelding
De Schoppe

Op dezelfde plek als waar nu de geheel verbouwde schoppe (Achterhoeks voor schuur) staat, stond in 2006 nog een ouderwetse, wat vervallen schoppe.

Het gebint (de houten constructie), de dakpannen en de bakstenen zijn alle weer opnieuw gebruikt bij de wederopbouw van de Schoppe in 2012. De houtskeletbouw, het drielaags glas, de afwerking met leem en de buitenbeplanking met Winterswijks eikenhout vormen samen met de duurzame installaties en de hoge isolatiewaarden de reden dat het gebouw een "Excellent' Certificaat heeft gekregen van BREEAM, de internationale certificering voor duurzame gebouwen.

Het gebouw heeft een fijne luchtkwaliteit, heeft geen last van het langskomende verkeer dankzij de isolerende beglazing en wordt met een minimale hoeveelheid warmte uit de houtsnipperCV prettig warm gestookt middels de laagtemperatuur-vloerverwarming.
 

De hoofdruimte vormt de mooie lichte cursusruimte met daarnaast gelegen ruime (werk)keuken. Beide ruimtes zijn ingericht om met een grotere groep in te verblijven, te werken en kennis en ervaring op te doen. Er zijn al vele groepen geweest die allerlei cursussen en workshops, trainingen en concerten, kook- en vers hout workshops hebben gevolgd.

Boven vormen de 2 slaapruimtes met respectievelijk 5 en 2 slaapplaatsen een comfortabele aanvulling op het verblijf van de cursisten. 

 

 

Powered by Froala Editor

Boerderij de Stegge afbeelding
Boerderij de Stegge

Het hoofdgebouw, de boerderij de Stegge, vormt het boegbeeld van Aarde-Werk de Stegge.

Ongeveer in 1868 gebouwd in zijn huidige vorm, is deze pachtboerderij waarschijnlijk al veel ouder, want ook op kaarten van 1832 staat de Stegge al vermeld. Tot 1985 is dit altijd een pachtboerderijtje geweest met gemengde agrarische functies: koeien, varkens, kippen, een paard voor het werk, zij verbleven allen op de deel: nu de ruime woonkamer. Het was er waarschijnlijk vroeger erg donker met de grote deuren toen geheel van hout, nu voorzien van een fraaie krans van (dubbele) ramen. 

Alleen de kleine stalraampjes die in de West- en Zuid-gevel zitten gaven vroeger wat licht. 

Aan de Zuidkant was er plaats voor maximaal 6 koeien in een grupstal waar de mest in de grup werd opgevangen die later in de mestkelder werd geschept. 

De boerderij beschikte over een kleine woonkamer met houtkachel (de huidige keuken) en aangrenzende slaapkamer voor de boer en boerin. De vloer van de keuken beschikt nog altijd over de mooie potscheuren (een afvalproduct uit de Winterswijkse steenfabriek). De kinderen sliepen op de hilde (de hooizolder) boven de koeien. 

Het gebintwerk van de hilde is nog altijd te zien in de boerderij.


Powered by Froala Editor

Tiny house afbeelding
Tiny house

Een tiny house op een prachtige plek! 

In 2015/16 is voor ons op een oude trailer dit kleine huisje gebouwd. Velen hebben sindsdien korte of wat langere periodes in het huisje verbleven. Het huisje werd tot dec 2023  gebruikt door onze Europese vrijwilligers van het European Solidarity Corps die er met heel veel plezier verbleven en een rijke ervaring opdoen over wonen en leven in de natuur: zoiets vergeet je nooit meer! 

Het idee van een tiny house is, dat je ook met weinig ruimte en weinig spullen fijn en comfortabel kunt wonen tegen een redelijke prijs. 

Helaas moeten we  het Tiny House van het terrein verwijderen, omdat we na een legaliseringstraject van 3,5 jaar (!) toch een 'nee' hebben gekregen van de gemeenteraad van Winterswijk. Het Tiny House is nu te koop. Via de contactknop kun je hierover contact opnemen met Gea Boessenkool. Je kunt ook het filmpje zien van het interieur van het Tiny House. Hoe makkelijk het Tiny House vervoerd kan worden zie je hier: als de grond maar wel hardbevroren is! Hier het casco ontwerp zonder de natte cel.

Het Tiny House bestaat uit 2 ruimtes: 

Het woonslaapgedeelte: 210 breed x 315 hoog (in de nok) x 535 breed. Het bed is 140x210, het aanrecht 93 hoog x190 x60. In de nok is deels een zoldertje aangebracht met vloeroppervlak 210 breed x 105 hoog x 210 diep. Eventueel si een tweepersoons bed daar ook mogelijk, als je een ladder aanbrengt. Dan win je veel woonruimte. 

De natte cel is  210 breed  x 115 cm diep. In de natte cel is een toilet en een douche ingebouwd . Er zit een ventilator en een kleine elektrische boiler in de kap boven de douche gebouwd. 

Elke wand heeft een raam, in de lange kant zit ook de toegangsdeur. Het huisje is geheel ingericht, incl koelkast, 2 inductiekookplaten, pannen, bestek en 'servies' (alles 2e hands). Ook het superslimme houtkacheltje ( Cubic Ministove) en de schoorsteenatttributen zitten bij de vraagprijs in. 

Isolatie

Alle zijden van het huisje zijn geïsoleerd: dak, gevel en vloer op de trailer. Dit kon geen dikke isolatie zijn ivm de afmetingen van het huisje. Daarom hebben wij het later flink 'aangedikt' met rondom strobalen en ook onder het huisje. Je zou dit zelf ook kunnen doen, het ziet er dan erg leuk uit, zoals je kunt zien op de foto. 

Verwarming

Bij het huisje hoort de fantastische cubic ministove Grizzly  met de afmetingen 33 cm breed x 38 cm hoog x 30 cm diep! Een speciaal voor Tiny Houses door een Canadese zelfbouwer ontworpen metalen superkacheltje van mini afmetingen, gestookt ook met minihoutjes ( alle schoon en droog hout wordt gulzig omgezet in heerlijke natuurlijke warmte. Bij de kachel horen ook de noodzakelijke schoorsteen-elementen binnen en buiten ( met dakdoorvoer) en lange dubbelwandige buitenpijp. Je kunt zelfs (water) koken op het kacheltje! 

Installaties/aansluitingen

Het huisje is voorzien van moderne elektra- en wateraansluitingen. Deze moeten op het net en de waterleiding worden aangesloten. De afvoer van douche, keuken en toilet moet aangesloten worden op een sceptic tank of een rioolaansluiting. 

De vraagprijs is € 35.000,- alles inbegrepen. 

Het Tiny House wordt opgeleverd op de parkeerplaats van onze boerderij, zodra de grond voldoende hard is (bevroren is of stevig gedroogd) voor de verplaatsing van achter op het terrein. In overleg kun je ook elementen meenemen van de ombouw met strobalen, zoals delen toegangstrap, de ombouw aan alle zijden en/of de strobalen, het houthok en de uitbouw aan de achterzijde voor bv een fietsenhok. 

Voor vragen of afspraak voor bezichtiging: Gea Boessenkool, gea@aarde-werkdestegge.nl, 06 21566924. 

Ons adres; Geessinkweg 3, 7107 AR Winterswijk Kotten.


Powered by Froala Editor

Hooiberg afbeelding
Hooiberg

Als een van de eerste opstallen die werden bijgebouwd, verscheen in 2006 de hooiberg, oorspronkelijk als opslagplek voor onze landbouwproducten( graan, aardappels, appels etc.). Nu loopt er bij de Gemeente Winterswijk een procedure om de hooiberg voor kleinschalige cursusactiviteiten te gebruiken. Een speciale plek met een heel eigen rust en eenvoud.! 


Powered by Froala Editor

Radmakerhuuske afbeelding
Radmakerhuuske

Dit originele Radmakershuuske werd oorspronkelijk gebruikt als werkplaats voor de lokale wagenmaker. In het Openluchtmuseum in Arnhem is net zo'n huisje weer opgebouwd dat oorspronkelijk in Winterswijk Woold stond. 

Tot 2006 werd het huisje door de vorige eigenaar gebruikt als kantoorruimte. Jan-Willem en Gea hebben het verbouwd tot vakantiewoning voor eigen gebruik en het verduurzaamd door dubbel glas en wandisolatie aan te brengen. 

Het huisje is met de verbouw van de Schoppe in 2012 aangesloten op het centrale verwarmingssysteem en het helofytenfilter, zodat ook hier de wc kan worden doorgespoeld met hergebruikt en gezuiverd afvalwater. 


Het Radmakershuisje is een zelfstandige vakantiewoning met keukenhoek, aangebouwde toilet/doucheruimte en boven een slaapkamer voor 2 personen onder het dak. Achter de slaapruimte is een berghok.

Powered by Froala Editor