Educatie  >  Activiteiten  >  Zomerzonnewende 21 juni

In het kort

Met een korte ceremonie vieren wij de Zomerzonnewende. Je bent hierbij van harte welkom!

Start op: Jun 21, 2022
Om: 22:00
Prijs: € 0,00
vrijwillige bijdrage
Gea Boessenkool
Gea Boessenkool

Gea is permacultuur teacher, groepswerker en eigenaar/bewoonster van Aarde-Werk de Stegge. Ze geeft rondleidingen, workshops en cursussen bij Aarde-Werk de Stegge.

http://www.aarde-werkdestegge.nl

Zomerzonnewende 21 juni

Alban Hefin wordt ook wel Zomerzonnewende, Zomersolstitium of Midzomer genoemd en valt dit jaar op 21 juni. Het is de langste dag en de korte nacht en vanaf nu bindt de zon weer in aan tijd. De zomer is nu op haar hoogtepunt. Alban Hefin wordt traditioneel op de vooravond van de Zomerzonnewende gevierd, op 21 juni.

Met Alban Hefin, ook wel Litha genoemd,  bereikt alles een hoogtepunt, alles om ons heen is groen. Het is ook de dag met de meeste zonne-uren. Dit geeft de kracht van de zon weer. Er wordt een keerpunt gevierd, men wacht de oogst af en de vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal. Litha is afkomstig uit het oud Germaans en betekent ‘berghelling’. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen weergeven die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt. In het plantenrijk gaat de groei nu over in rijping. Nu de strijd om het bestaan is gewonnen, wordt de energie gebruikt om het voortbestaan van de soort veilig te stellen.

Powered by Froala Editor

Meld je hier aan