vegetatiedak

Stroyurt

bouwen met stro

Omdat onze wwoofers in de zomer soms voor langere tijd verbleven, was een tentje in de wei wel wat erg behelpen voor hen. We zijn toen in een paar weekends met een groepje enthousiast begonnen een zelf ontworpen 'stroyurt' te bouwen: een zeskantig gebouwtje geheel opgetrokken uit strobalen. Vervolgens is er een 'reciprook' dak op geplaatst: een kunstige constructie waarbij de zes steunbalken enerzijds op de strowanden steunen en anderzijds op elkaar. Daardoor ontstaat in het midden een ruime open plek die daglicht krijgt via een lichtkoepel. Het dak is vervolgens bedekt met substraat en sedum: goede isolatie en mooi om te zien.

De van oorsprong Mongoolse yurt is een ronde tent van dubbel doek, ge├»soleerd met wol van de yak: ideaal in het droge Mongoolse klimaat, maar lastig in het vochtige Nederland. De zelfbedachte strovariant is weliswaar niet verplaatsbaar, maar dat is ook niet de bedoeling. 

Binnen is de ruimte verrassend groot door de ronde vorm. 

Momenteel verblijft onze vrijwilligster Mathilde in de stroyurt. 

Powered by Froala Editor

Stegge gebouwen afbeelding
Stegge gebouwen

In dit overzicht vind je van elk gebouw bij Aarde-Werk de Stegge een impressie:

de geschiedenis, de duurzaamheid, de bewoner....




Powered by Froala Editor

Radmakerhuuske afbeelding
Radmakerhuuske

Dit originele radmakershuuske werd oorspronkelijk gebruikt als werkplaats voor de lokale wagenmaker. In het Openluchtmuseum in Arnhem is net zo'n huisje weer opgebouwd dat oorspronkelijk in Winterswijk Woold stond. 

Tot 2006 werd het huisje door de vorige eigenaar gebruikt als kantoorruimte. Jan-Willem en Gea hebben het verbouwd tot vakantiewoning voor eigen gebruik en het verduurzaamd door dubbel glas en wandisolatie aan te brengen. 

Het huisje is met de verbouw van de Schoppe in 2012 aangesloten op het centrale verwarmingssysteem en het helofytenfilter, zodat ook hier de wc kan worden doorgespoeld met hergebruikt en gezuiverd afvalwater. 

Sinds maart 2020 bewoont Dominica Eyckmans het huisje. 


Powered by Froala Editor

de Schoppe afbeelding
de Schoppe

Op dezelfde plek als waar nu de geheel verbouwde schoppe (Achterhoeks voor schuur) staat, stond in 2006 nog een ouderwetse, wat vervallen schoppe. 

Het gebint (de houten constructie), de dakpannen en de bakstenen zijn alle weer opnieuw gebruikt bij de wederopbouw van de Schoppe in 2012. De houtskeletbouw, het drielaags glas, de afwerking met leem en de buitenbeplanking met Winterswijks eikenhout vormen samen met de duurzame installaties en de hoge isolatiewaarden de reden dat het gebouw een "Excellent' Certificaat heeft gekregen van BREEAM, de internationale certificering voor duurzame gebouwen. 

Het gebouw heeft een fijne luchtkwaliteit, heeft geen last van het langskomende verkeer dankzij de isolerende beglazing en wordt met een minimale hoeveelheid warmte uit de houtsnipperCV prettig warm gestookt middels de laagtemperatuur-vloerverwarming..

De hoofdruimte vormt de mooie lichte cursusruimte met daarnaast gelegen ruime (werk)keuken. Beide ruimtes zijn ingericht om met een grotere groep in te verblijven, te werken en kennis en ervaring op te doen. Er zijn al vele groepen geweest die allerlei cursussen en workshops, trainingen en concerten, kook- en vers hout workshops hebben gevolgd.

Boven vormen de 2 slaapruimtes met respectievelijk 5 en 2 slaapplaatsen een comfortabele aanvulling op het verblijf van de cursisten. 


Powered by Froala Editor

Tiny house afbeelding
Tiny house

Een tiny house op een prachtige plek! 

In 2017 heeft Tomas Civin voor ons op een oude trailer een klein huisje gebouwd waar hij eerst zelf enige tijd heeft gewoond, tot het tijd voor hem werd om verder te trekken. Het huisje wordt nu gebruikt door Edith die er met heel veel plezier verblijft met haar bijenkasten vlak achter het huisje, zodat ze er goed oog op kan houden. 


Het idee van een tiny house is, dat je ook met weinig ruimte en weinig spullen fijn en comfortabel kunt wonen tegen een redelijke prijs. 


Powered by Froala Editor

Boerderij de Stegge afbeelding
Boerderij de Stegge

Het hoofdgebouw, de boerderij de Stegge, vormt het boegbeeld van Aarde-Werk de Stegge.

Ongeveer in 1868 gebouwd in zijn huidige vorm, is deze pachtboerderij waarschijnlijk al veel ouder, want ook op kaarten van 1832 staat de Stegge al vermeld. Tot 1985 is dit altijd een pachtboerderijtje geweest met gemengde agrarische functies: koeien, varkens, kippen, een paard voor het werk, zij verbleven allen op de deel: nu de ruime woonkamer. Het was er waarschijnlijk vroeger erg donker met de grote deuren toen geheel van hout, nu voorzien van een fraaie krans van (dubbele) ramen. 

Alleen de kleine stalraampjes die in de West- en Zuid-gevel zitten gaven vroeger wat licht. 

Aan de Zuidkant was er plaats voor maximaal 6 koeien in een grupstal waar de mest in de grup werd opgevangen die later in de mestkelder werd geschept. 

De boerderij beschikte over een kleine woonkamer met houtkachel (de huidige keuken) en aangrenzende slaapkamer voor de boer en boerin. De vloer van de keuken beschikt nog altijd over de mooie potscheuren (een afvalproduct uit de Winterswijkse steenfabriek). De kinderen sliepen op de hilde (de hooizolder) boven de koeien. 

Het gebintwerk van de hilde is nog altijd te zien in de boerderij.

Powered by Froala Editor